Ny forskning: Balancering af frekvensen kan blive langt billigere med HVDC-forbindelser

Indmad i en ABB HVDC konverter.
Indmad i en ABB HVDC konverter. Illustration: ABB. Se større version
Ved at koordinere det nordiske elsystems mange HVDC-forbindelser og trække på naboområdernes reserver kan de årlige omkostninger til frekvensstabilisering i fremtiden sænkes med et trecifret millionbeløb, viser ny forskning.
20. august 2020 kl. 05:10
errorÆldre end 30 dage

Intet sted i verden er andelen af HVDC-forbindelser så høj som i det nordiske elsystem. Med forbindelser til ikke-synkrone elsystemer som Centraleuropa, Baltikum og inden for en håndfuld år også Storbritannien er jævnstrømskablerne blevet en vigtig åre for udveksling af el til handelsformål såvel som i forsyningssikkerhedsøjemed.

Samtidig har jævnstrømsforbindelserne det vigtige fortrin, at der sidder effektelektronik i tilslutningspunkterne til de respektive vekselstrømssystemer. Dermed kan den strøm, der udveksles gøres 100 procent styrbar, hvilket ifølge nye forskningsresultater kan udnyttes til at sikre langt billigere frekvensbalancering i Norden end i dag.

Resultaterne kommer fra det vidtforgrenede og flerårige forskningsprojekt MultiDC, som har DTU i spidsen og deltagelse af blandt andre Energinet og Dansk Energi. Via simuleringer har forskerne set nærmere på en ny metode til styringen af HVDC-forbindelsernes indfødning af energi i elnettet, og hvordan de kan koordineres, så de enkelte synkronområder kan dele deres frekvensreserver med hinanden.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden