Ny analyse: Værdien af fleksibilitet fra elbiler og varmepumper er stærkt overvurderet

Ny analyse: Værdien af fleksibilitet fra elbiler og varmepumper er stærkt overvurderet
Illustration: Utiligize. Se større version
Fleksibel opladning af elbiler og afbrydelige varmepumper giver langt mindre besparelser i elnettet end hidtil troet, viser ny omfattende analyse af eldistributionsnettene i Danmark.
27. april kl. 06:01
errorÆldre end 30 dage

I takt med at elbiler og varmepumper i hundredtusindvis bliver sluttet til i danske hjem de kommende år, vil et nyt, stort elforbrug manifestere sig i de lokale eldistributionsnet og skubbe til grænsen for kapaciteten af kabler og transformere.

Men hvis elbilejerne kan lokkes til at lade fleksibelt, og varmepumperne ligeledes kan holde pause i kortere tidsrum, kan spidsbelastningen nedbringes, og dermed spare elforbrugerne for et tocifret milliardbeløb i investeringer til udbygningen af kapaciteten.

Sådan har fortællingen i hvert fald været, siden brancheorganisationen Dansk Energi i foråret 2019 udgav en analyse, som viste, at ufleksibel opladning af én million elbiler frem mod 2030 vil betyde et merinvesteringsbehov i distributionsnettet på hele 19 milliarder kroner. 

Nu er en ny analyse, udarbejdet af analysevirksomheden Utiligize på vegne af Energistyrelsen, imidlertid nået frem til et helt andet tal. Ifølge den nye analyse bliver netudbygningerne ‘kun’ 2 milliarder kroner dyrere i 2030, hvis elbilladerne og varmepumperne ikke agerer fleksibelt.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden