Ny analyse fra Klimarådet: Den tunge transports fremtid er elveje, batterier og brint

Lastbil
Illustration: IvanSpasic/Bigstock. Se større version
Regeringen bør droppe incitamenter til kørsel på biogas, som er en blindgyde i den grønne omstilling af de lange lastbilture. Til gengæld bliver der brug for et par store vindmølleparker.
14. oktober 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Rejsen mod mindre CO2-udledning i vogmandsbranchen bør hverken ske med biogas, biodiesel, HVO eller kulstofbaserede elektrobrændstoffer i tanken.

Sådan lyder det i en analyse fra Klimarådet, som udkommer i dag, og helt utvetydigt ser en eldrevet fremtid for sig i den tunge vejtransport. 

Den skal nås med langtrækkende batterier og elveje, og som supplement, brint fra elektrolyse, som kan løse batteriernes rækkeviddeudfordring, men er langt mindre energieffektivt.

Derfor bør regeringen også allerede nu planlægge med, at lastbilerne kommer til at sluge svarende til strømproduktionen fra cirka 0,7-2 GW havvind - en-to store havvindmølleparker - afhængigt af hvor meget de skal køre på henholdsvis batterier og brint.

Samtidig skal beslutningstagerne indtænke opladning af lastbilerne i udrulningen af ladestationer til personbiler langs det overordnede vejnet, lyder den klare anbefaling.

Og regeringen skal gøre det med en CO2-neutral 2050-horisont i sigte, for Klimrådet giver vejtransportbranchen ret i, at der er relativt få reduktioner at hente til 2030-deadlinen.

»Batteriudviklingen er lovende. Men vi er også med på, at der er usikkerhed om den fremtidige udvikling, og blandt andet omkostningshensyn kan gøre rækkevidden til et problem i fremtiden. Derfor peger vi på to løsninger - elvejene og brint,« lyder det fra Klimarådets næsteformand, transportøkonomen Niels Buus Kristensen.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.