Jan Gunnar Mathisen i Miris Eiendom tror at byggeriet af datacentret kan starte næste år.
Jan Gunnar Mathisen i Miris Eiendom tror at byggeriet af datacentret kan starte næste år.

Foto : MIR/Snøhetta

Nordmænd vil bygge en energipositiv by med et datacenter i midten

Syd for Bergen er en ny plusby på vej. Udgangspunktet for og midtpunktet i byen er opførelsen af et datacenter, der kan forsyne 18.000 indbyggere med energi.
Det er en nyskabelse på verdensplan, som norske Miris Eiendom og samarbejdspartnere vil lancere i løbet af de næste år: en 100 procent energipositiv lille by. Og kernen i den energiskabende by er bygningen af et datacenter.
Få fuld adgang til GridTech?
GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.
Prøv GridTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her
Powerhouse-alliancen

Miris Eiendom har sammen med Snøhetta, Skanska, Asplan Viak og Nokia – den såkalte Powerhouse-alliance – lanceret et koncept for verdens første energipositive by kaldet Spark Power City.

Den nye Lyseparken i Os kommune syd for Bergen kan blive det første sted, som tager løsningen i brug og dermed bliver verdens første energipositive by.

Filosofien er, at centralt placerede datacentre kan forsyne bygningerne rundt om med energi. Samtidig kan solceller fra de omkringliggende huse producere strøm til eget forbrug og til datacenteret.

Ifølge en forundersøgelse kan byer med op til 18.000 indbyggere blive selvforsynende med energi på denne måde. Energiforbruget i datacentrene kan desuden reduceres med op til 40 procent sammenlignet med et ordinært center.

Spark Power City

I modellen, Snøhetta har tegnet, er datacenteret et vigtigt midtpunkt, ikke bare i forhold til strøm og varme, men også en visuelt flot og tilgængelig bygning, som folk kan se.

Illustration: MIR/Snøhetta
Miris Eiendom

Satsningsområderne er smarte boliger, datacentre og bæredygtig turisme – områder, som Miris tror vil vokse kraftigt de næste 10-15 år.

»Vi har overtaget nogle ejendomsporteføljer, udviklet dem og specialiseret os på andre områder, såsom Svart-hotellet i Glomfjord,« siger Jan Gunnar Mathisen om satsningen.

Miris har, i samarbejde med Snøhetta, Powerhouse-alliancen og den lokale Glomfjord-aktør Vitar lanceret verdens første energipositive hotel ved Polarcirklen, kaldet Svart. Hotellet vil få mellem 200 og 250 rum, og gæsterne får 360 graders udsigt over den arktiske natur.

Investeringerne er beregnet til omkring 600 millioner kroner.