Nordiske regulatorer: Sådan får vi ‘aggregatorer’ ind på elmarkedet

Nordiske regulatorer: Sådan får vi ‘aggregatorer’ ind på elmarkedet
Illustration: Nabrus/BigStock. Se større version
De nordiske lande bør have ens regler på tværs af landegrænser for elmarkedets nye aktører – de såkaldte aggregatorer – som bliver et afgørende bindeled for at udnytte det fulde potentiale i fremtidens smart grid.
3. marts 2020 kl. 05:46
errorÆldre end 30 dage

De i forvejen svært gennemskuelige markeder for balancering af elsystemet får snart tilføjet et ekstra lag af kompleksitet. Det vil ske, når de såkaldte ‘aggregatorer’ i fremtiden gør sin entre i markedet.

Mandag sendte de nordiske forsyningsregulatorers fællesorganisation NordREG – i Danmark repræsenteret ved Forsyningstilsynet – deres anbefalinger til, hvordan den nye type aktør bedst indpasses og reguleres i markedet.

Aggregatorer er en ny type elhandler, som forventes at være et nødvendigt mellemled til at frigøre forbrugsfleksibiliteten på husstandsniveau. Aggregatorer samler, som navnet antyder, store porteføljer af elforbrug, ved at indgå kontrakter med forbrugerne om en vis afbrydelighed mod til gengæld eksempelvis at optimere deres elforbrug og spare på elregningen.

Hovedbudskabet med de nye anbefalinger er, at de nordiske landes respektive ministerier bør arbejde på at vedtage lovgivning, der er harmoniseret på tværs af regionen, således at de nye markedsaktører ikke hæmmes af forskellige regler, hvis de krydser landegrænser. 

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden