Minister afviser direkte linjer: »Det er mig ubegribeligt«

Vindmøller i egen installation
Illustration: Wind Denmark.
Minister vil ikke ophæve krav, der kan gøre det muligt at trække egne kabler mellem produktion og forbrug. Nu tyder alt på, at den store elmarkedsreform vedtages uden tre brancheorganisationers vigtigste ønske.
3. december 2020 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»De har ikke flyttet sig en tøddel. Men det var måske også forventeligt,« lyder det resigneret fra John Tang, chefkonsulent hos Dansk Fjernvarme. 

Reaktionen kommer oven på et svar fra Klima-, energi- og forsyningsministeren omhandlende muligheden for at etablere direkte kabler mellem en forbrugs- og en produktionsenhed. 

Det kunne eksempelvis være en stor varmepumpe og en vindmølle, som flere fjernvarmeselskaber ønsker lov til at etablere, men ikke kan få økonomi i, så længe der skal svares tariffer til alle niveauer af det kollektive elsystem. 

Fjernvarmen mener sammen med brancheorganisationerne Wind Denmark og Brintbranchen, at den ret ellers sikres i det nye elmarkedsdirektiv, som i øjeblikket er tæt på at blive til dansk lov.

Læs også: Tre brancher vil give netselskaberne konkurrence og trække egne kabler

I dag er muligheden for at etablere sådanne kabler begrænset af et krav om, at enhederne skal stå på samme eller tilstødende matrikler. Men ministeren ønsker ikke, at lempe den regel af frygt for, at det vil føre til en større flugt fra det kollektive elnet, fordi flere vil overgå til egenproduktion af el.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger