Marselisborg Renseanlæg er blevet et kraftværk

Marselisborg
Mads Warming ved anlægget på Aarhus Havn. Illustration: Danfoss. Se større version
Med en energiproduktion på 234 pct. af den forbrugte energi er Marselisborg Renseanlæg verdens mest energieffektive renseanlæg. Den årlige elproduktion er 4,8 mio. kWh.
Tech fokus18. december 2018 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Marselisborg er ikke alene navnet på den kongelige residens i Aarhus. Når man taler renseanlæg, er Marselisborg lig med verdensledende. En renovation af anlægget på Aarhus Havn har gjort Marselisborg Renseanlæg til det mest energieffektive renseanlæg i verden.

»Anlægget producerer 234 pct. af den energi, det bruger. Det er helt unikt i international sammenhæng. I det omfang jeg har hørt om andre anlæg, der blot er over 100  pct., har der været opsat solceller eller vindmøller ved anlægget. I Marselisborg er det energiproduktionen, der alene stammer fra slammet, uden at der er tilsat kulstof, siger Mads Warming, der er global director i Danfoss, som har leveret en lang række komponenter til anlægget og bistået med rådgivning.

Marselisborg Renseanlæg dækker en meget stor del af Aarhus, anlægget får spildevand fra 200.000 mennesker. Energien udvindes af slammet, som gennem forrådnelse producerer methangas. Det giver en årlig elproduktion på 4,8 mio. kWh og en varmeproduktion på 2,6 mio. kWh.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.