Mangelfuld EU-udmelding skaber uvished om CO2-lagring

Amager Bakke skal efter planen forsynes med et fuldskala anlæg til CO2-fangst i 2025.
Amager Bakke skal efter planen forsynes med et fuldskala anlæg til CO2-fangst i 2025. Illustration: ARC. Se større version
I forbindelse med EU-Kommissionens stort anlagte »Fit for 55«-klimapakke skal CO2-kvotesystemet ETS omlægges. EU-planen tager dog ikke stilling til et centralt spørgsmål omkring lagring af biogen CO2 – og det kan skabe usikkerhed omkring investeringer i CO2-fangst, vurderer Dansk Energi.
17. august kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

CO2 er ikke bare CO2.

I hvert fald ikke på de regneark, der anvendes, når man holder øje med både danske og internationale klimaregnskaber over udledninger. Mens den såkaldt fossile CO2 fra eksempelvis afbrænding af olie og kul – eller plast fra affaldsforbrændingsanlæg – tæller med, så regnes den såkaldte biogene CO2 fra forbrænding af affaldstræ, papir eller tekstiler ikke med.

Derfor er der som udgangspunkt et langt større incitament for at skære ned på og eventuelt fange den fossile CO2, som direkte tæller med i klimaregnskaberne. Men ser man bort fra regnskabsarkene og på effekten af CO2’en på jordens atmosfære, så har den biogene CO2 imidlertid lige så stor indflydelse på klimaforandringerne som den fossile CO2.

Derfor er det Ifølge Maria Holm Bohsen, der som chefkonsulent ved Dansk Energi er ved at skrive et høringssvar til de danske myndigheder om Fit for 55-planen, er det derfor bemærkelsesværdigt, at der i EU-Kommissionens opdatering af det europæiske CO2-kvotesystem ETS som en del af den store »Fit for 55«-klimaplan ikke er blevet indført nogle incitamenter til også at fange og lagre den biogene CO2 – de såkaldte »negative emissioner« som engang imellem dukker op i klimadebatten.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden