For lidt og for sent: Energinets langsigtede plan for nye gasrør og elledninger får hård kritik

Energinet
Illustration: Energinet.
Nyt katalog fra Energinet inviterer alle til at komme med løsninger på flaskehalse i el- og gasnettet. Men Green Power Denmark mener, at kataloget giver et forkert billede af behovet, da beregningsforudsætningerne er forældet.
9. juni kl. 05:30

Når der skal mere grøn el i stikkontakterne og mere biogas i gasnettet, bliver der brug for nye ledninger og rør. Derfor har Energinet udgivet et katalog på 300 udbygninger og forstærkninger af el- og gastransmissionsnettet frem mod 2040. 

Og hvor den type planer tidligere først og fremmest har været rettet mod store aktører, myndigheder og politikere, så er det nye katalog også et oplæg til en bredere diskussion. 

Det fortæller Stine Grenaa Jensen, der er vicedirektør i Energinet Systemansvar:

»Vi kan se, at der er et behov for at forstå den måde, vi arbejder og træffer beslutninger på. Derfor har vi i det nye katalog forsøgt at vise, hvordan vejen fra, at vi identificerer et behov for et nyt gasrør eller en elforbindelse og opstiller forudsætning, går til at et projekt kan muliggøres. Men vi er også åbne for, hvis aktørerne har alternative løsninger, som vi kan kigge på,« fortæller hun.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
9. juni kl. 10:12

Hovedproblemet er nok analyseforudsætningerne. Det vil være oplagt, at Energistyrelsen udarbejder forskellige scenarier for udviklingen, og at disse scenarier danner grundlag for analysesforudsætningerne til Energinet. Desværre er det ikke tilfældet. Energistyrelsen udarbejder udelukkende et “frozen policy" scenarie til klimafremskrivningen, som jo netop giver et relativt konservativt skøn over udviklingsmulighederne. Den seneste reelle scenarie-analyse med forskellige udviklingsscenarier fra Energistyrelsens side er fra 2013! Det er svært at forstå, at styrelsen ikke anvender det omfattende modelapparat og de dygtige medarbejdere de har, til at udfolde et bedre scenarie-rum, som kan danne grundlag for robuste investeringer i infrastrukturen.