Leca producerer 200 GWh om året: »I dag fyrer vi bare for fuglene«

Leca Danmark
Lecas fabrik i Hinge er godkendt til at bruge 140.000 tons affald årligt som brændsel, hvilket gør det til landets næststørste industrielle medforbrændingsanlæg. Illustration: Leca Danmark.
I Hinge, mellem Randers og Hadsten, ligger virksomheden Leca, der producerer byggematerialer af ler. En energitung proces, der kræver forbrænding ved op mod 1.150 grader celsius. Samtidig genererer det 200 GWh overskudsvarme om året.
5. maj kl. 05:02

Lige nu går varmen til spilde, men det er ikke på grund af manglende vilje fra Lecas side til at udnytte den. I 2017 installerede virksomheden nemlig et anlæg med røggasrensning, som teknisk set muliggør udnyttelse af overskudsvarmen.

»Men som det er i dag, så fyrer vi bare for fuglene,« fortæller Mogens Meiniche Madsen, fabrikschef ved Leca Danmark.

Og Leca er blot én af de mange danske virksomheder, hvor der er overskudsvarme fra produktionen i overflod. Mere, end man kan bruge internt på fabrikken.

Ifølge en analyse fra Aalborg Universitet om grøn omstilling af varmesektoren ville det være muligt for industrien at levere mellem 3,2 og 7,2 TWh/år allerede nu, hvis rammevilkårene tillod det. I praksis er der dog ofte en række forhindringer, som besværliggør udnyttelsen af overskudsvarmen – og det er også tilfældet for Leca.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.