Kunstig intelligens indlejret i omformere skal sikre en stabil energiforsyning

3. maj kl. 05:15
Tomislav Dragicevic, professor på DTU elektro, har fået en forskningsbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at skalere sin prototype af en chip, som - koblet på elektriske motorer i ventilatorer, pumper og kompressorer, kan udnytte motorernes indbyggede fleksibilitet, så de kan køre på andre tidspunkter end fx, når mængden af spildevand har nået en bestemt grænseværdi. Det gør det fx muligt at tænde og slukke motorerne efter, hvornår der er godt med VE-strøm på nettet.
Illustration: Danmarks Frie Forskningsfond.
DTU-professor har udviklet en chip, der kan få pumper, ventilatorer og kompressorer til at køre mere fleksibelt - fx, når der er mest VE-strøm i nettet. Det kan fremme den grønne omstilling og udløse besparelser på milliarder af kroner, siger han.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tomislav Dragicevic, professor på DTU Elektro, vil gerne gøre op med, at elektriske motorer som ventilatorer, kompressorer og pumper altid kører på bestemte tidspunkter. Selv om motorer i virkeligheden har en indbygget fleksibilitet, har det indtil i dag ikke været muligt at udnytte den eftersom ingen endnu har opfundet devices til at gøre det - f.eks. kører vandpumper typisk først i det øjeblik, at mængden af opsamlet spildevand rammer en kritisk grænseværdi eller vandstanden i drikkevandstanken når ned under et bestemt niveau. 

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til GridTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger