Kunstig intelligens indlejret i omformere skal sikre en stabil energiforsyning

Tomislav Dragicevic, professor på DTU elektro, har fået en forskningsbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at skalere sin prototype af en chip, som - koblet på elektriske motorer i ventilatorer, pumper og kompressorer, kan udnytte motorernes indbyggede fleksibilitet, så de kan køre på andre tidspunkter end fx, når mængden af spildevand har nået en bestemt grænseværdi. Det gør det fx muligt at tænde og slukke motorerne efter, hvornår der er godt med VE-strøm på nettet.
Illustration: Danmarks Frie Forskningsfond.
DTU-professor har udviklet en chip, der kan få pumper, ventilatorer og kompressorer til at køre mere fleksibelt - fx, når der er mest VE-strøm i nettet. Det kan fremme den grønne omstilling og udløse besparelser på milliarder af kroner, siger han.
3. maj kl. 05:15

Tomislav Dragicevic, professor på DTU Elektro, vil gerne gøre op med, at elektriske motorer som ventilatorer, kompressorer og pumper altid kører på bestemte tidspunkter. Selv om motorer i virkeligheden har en indbygget fleksibilitet, har det indtil i dag ikke været muligt at udnytte den eftersom ingen endnu har opfundet devices til at gøre det - f.eks. kører vandpumper typisk først i det øjeblik, at mængden af opsamlet spildevand rammer en kritisk grænseværdi eller vandstanden i drikkevandstanken når ned under et bestemt niveau. 

Som forsker har Dragicevic længe arbejdet på at udvikle en chip, der gør motorerne meget mere fleksible, så de fx kan sætte i gang, når er mest mulig grøn strøm eller mindst mulig belastning på nettet. Chippen, som han på nuværende tidspunkt har lavet en prototype af, kobles på motorernes omformere, som derved bliver i stand til løbende at overvåge nettet og bruge det som udgangspunkt til at finde ud af, hvornår motorerne skal tænde, slukke eller køre på lavt blus. Perspektiverne i de foreløbige landvindinger er så store, at Danmarks Frie Forskningsfond for nylig har tildelt ham en Sapere Aude-bevilling til at fortsætte sit arbejde.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.