‘Kunstig inerti’ giver mere frihed til Nordens tungeste kraftværker

Det nordiske elnets største produktionsenheder må ofte begrænses på grund af manglende inerti. Nu skal en ny effektreserve skabe 'kunstig inerti' og dermed løfte driftsbegrænsningerne på de store anlæg.
Det nordiske elnets største produktionsenheder må ofte begrænses på grund af manglende inerti. Nu skal en ny effektreserve skabe 'kunstig inerti' og dermed løfte driftsbegrænsningerne på de store anlæg. Illustration: mulderphoto / BigStock. Se større version
Det nordiske elsystem er i mangel på inerti, og derfor oprettes nu en lynhurtig effektreserve, der kan agere ‘kunstig inerti’. Med den nye reserve håber TSO’er at kunne løfte de begrænsninger, der i dag påføres elnettets tungeste generatorer, når inertien kommer for langt ned.
Indblik 18. februar 2020 kl. 06:10
errorÆldre end 30 dage

I takt med at vindmøller, solceller og tykke jævnstrømskabler til udlandet opnår større andele i det danske elmiks, tages store roterende synkrongeneratorer i termiske kraftværker ud af drift. 

Og selvom alle er enige om, at bevægelsen væk fra kul- og gasfyrede kedler i elforsyningen er en god ting, er det ikke uden problemer for elnettet.

Fælles for de nye forsyningskilder er, at de leverer el ind til nettet via konvertere og dermed ikke bidrager med den inerti, der ligger latent i den samlede masse af snurrende generatorer, og som er med til at holde elnettets frekvens stabil i tilfælde af udfald. 

Under et frekvensfald vil en synkron generator også tabe fart og dermed frigives den kinetiske energi fra generatorens rotor. Decelerationen leverer dermed energi ud i nettet og afbøder effekttabet, hvilket betyder, at frekvensen holder sig tættere på 50 Hz. 

Konverterbaserede produktionsanlæg er i modsætning til kraftværkernes generatorer ikke synkroniseret med frekvensen på nettet, og dermed mister elnettet en 'frekvensbuffer', hver gang et kraftværk tages ud af drift. Dét åbner for både hurtigere og dybere frekvensfald.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden