Krigen og krise: Silkeborg finder alternativer til naturgas og smider gasturbine på porten

Silkeborg Forsyning
Illustration: Silkeborg Forsyning.
Silkeborg Forsyning har sat et mål om at være CO2-neutrale i 2030. Nu har krig og stigende gaspriser sat ekstra gang i omlægningen af fjernvarmeproduktionen.
24. maj kl. 05:08
errorÆldre end 30 dage

»Alle har fokus på at få gasforbruget ned på et minimum - også her i Silkeborg,« fortæller Mogens Lyhne, der er projektchef i afdelingen for varme i Silkeborg Forsyning. Derfor er hele fjernvarmesystemet ved at gennemgå en ombygning, der ikke er blevet set lignende næsten 30 år. Det gælder både ombygninger af byens kraftvarmeværk, nye tekniske løsninger og nye brændsler.

Foruden det hyggelige bycentrum og de smukke søer er Silkeborg ellers kendt i energikredse for at være én af de første større danske provinsbyer, der helt tilbage i 1950’erne etablerede fjernvarme. Og da byens topmoderne kraftvarmeværk stod færdigt i 1995, var grundlaget skabt for at rulle fjernvarmen ud til et langt større netværk. I dag har Silkeborg Forsyning 50.000 fjernvarmeforbrugere.

En bekostelig affære

Men med en fremtid, hvor gaspriserne er steget og næppe komme ned igen og et ønske om at gøre forsyningen klimaneutral i 2030, er der skabt et grundlag for at sætte turbo på ombygningen af hele det tekniske setup, fortæller Mogens Lyhne:

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
25. maj kl. 18:08

Det er en absolut nødvendig ombygning. Bl.a. fordi man kan forvente krav om at etablere CCS, som stort set halverer den del af værkets elproduktion, som kan sendes ud til forbrugerne. For at begrænse den nedsatte produktion, er det vigtigt at øge både el- og varmeproduktionen.

Den varmepumpe, som skal stilles op, vil jo også sluge en del el, så spørgsmålet er, om den påtænkte ombygning er tilstrækkelig til at dække de kommende behov.