Køle- og ventilationsanlæg kan støtte elnettet med 100 MW

Køle- og ventilationsanlæg kan støtte elnettet med 100 MW
Illustration: Alfa Studio/Bigstockphoto.com. Se større version
Energinet og Siemens har sammen udviklet en business case for at levere systemydelser til det overordnede elnet med digital styring af køle- og ventilationsanlæg. Fra næste år åbner det første marked for systemydelser for bud fra ikke-balanceansvarlige aktører.
17. december 2020 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Energinet er i disse år på jagt efter flere og grønnere kilder til systemydelser, som kun bliver vigtigere i takt med, at elsystemet hviler mere og mere på fluktuerende elproduktion.

Køle- og ventilationsanlæg i landets store indkøbscentre er én oplagt kilde med et stort potentiale. Anlæggene har mulighed for med kort varsel at sænke sit elforbrug, uden det går ud over komforten i bygningerne og på den måde hjælpe til at holde nettets frekvens i balance.

I alt har Danmark 115 større centre med store kølesystemer, der dækker et samlet areal på 2,2 millioner kvadratmeter. Nu har Energinet sammen med Siemens givet et bud på, hvor meget fleksibilitet, elsystemet kan forvente sig af disse anlæg.

I alt kan landets storcentre levere samlet 13 MW nedregulering af forbruget, hvis alle køle- og ventilationsanlæg får installeret den fornødne digitale styring, og det er netop hvad Siemens har gjort i forbindelse med en nylig energirenovering af Ballerup Centret, som virksomheden har stået for.

Batteri er nødvendigt

Men Siemens og dets kunder manglede at kunne se den gode forretning i at stille sine anlæg til rådighed for elnettet. Derfor havde Energinet og Siemens sat hinanden stævne for på et fem dage langt såkaldt ‘sprint’ at udarbejde en business case med udgangspunkt i køle- og ventilationsanlæggene i Ballerup Centret.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden