Knudepunkt for Energiø Bornholms eldistribution udløser protester

15. november kl. 06:002
Energinet
Sådan kan det 25 meter høje anlæg på sjællandsiden komme til at se ud. Omformerstationen vil dække omkring 18 hektar og det samlede område 60 hektar. Illustration: Energinet.
Placeringen af transformerstation på Sjælland, der via kabler fra Energiø Bornholm skal fordele el ud til sjællandske hjem, møder hård kritik, da området er et beskyttet grundvandsreservoir.

GridTehcs søstermedie, Ingeniøren, udkommer torsdag med denne historie, som vi i dag bringer eksklusivt for GridTechs læsere. 

Når de enorme mængder el fra Energiø Bornholm fra 2030 skal transporteres til Sjælland, skal kablerne gå i land og ende ved en transformerstation.

Anlægget skal bl.a. inkludere en 25 meter høj bygning, et 400 kV GIS-anlæg og såkaldte 'sivesøer'. Anlæggets byggeri vil fylde 18 hektar, og tilsammen vil området omfatte omkring 60 hektar land.

Og så skal det bygges ved landsbyen Solhøj i Høje-Taastrup Kommune.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til GridTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
15. november kl. 10:07

I betragtning af at artiklen er skrevet idag, indeholder den flere forhold, som ikke er aktuelle:

  1. Konstitueret borgmester i Høje Tåstrup er Kurt Scheelsbeck
  2. På borgermødet d. 7. november kom det frem at der er mulighed for en alternativ placering, som ikke er midt i det åbne land, men langs jernbanen og tæt ved en hovedvej.
  3. Efterfølgende er Plan- og Miljøudvalget i Høje Tåstrup kommune ved at undersøge denne placering og er tilsyneladende positivt stemt. Det fremgår af dagsorden for udvalgets møde d. 16. november. Derudover "Lokale føler sig tromlet": Det er lidt for følelsesladet, for der bliver holdt to borgermøder med hhv. Energinet og Miljøstyrelsen og der er offentlig høring af ideoplæg og rapporter. Endvidere står det enhver frit at kontakte de lokale politikere.
2
Journalist -
15. november kl. 12:15
Journalist

Hej Johan. Du har helt ret i, at det er en forældet oplysning at Michael Ziegler er fungerende borgmester i Høje-Taastrup, det får jeg lige rettet!

Men vedrørende de andre punkter er jeg ikke enig: Det "alternative" område ved jernbanen er ligesom det tidligere område en del af Hofors grundvandsområde, og derfor er Hofor lige så kritiske overfor dét som for det andet, der ligger mere mod syd. Det ændrer kommunens positive stemning ikke på, ligesom den ikke ændrer på, at flere politikere og borgere fortsat føler sig overset og overhørt i processen. Det er i hvert fald det, de fortæller mig.

Jeg håber, det giver mening. Mvh Agnes