Kampen om retten til direkte linjer fortsætter i Folketinget

Christiansborg
Illustration: Henrik Sørensen..
Tre organisationer, der vil have retten til at trække egne kabler mellem elproduktion og -forbrug skrevet ind i den nye elforsyningslov, får i dag foretræde for Folketingets energiudvalg.
10. november 2020 kl. 05:30
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I dag møder repræsentanter fra de tre brancheorganisationer, Wind Denmark, Brintbranchen og Dansk Fjernvarme op hos Folketingets energiordførere i endnu et forsøg på at få politikerne til at lovfæste retten til at trække egne kabler mellem produktion og forbrug.

Politikerne er nemlig lige nu ved at behandle den store reform af elforsyningsloven, der implementerer EU’s elmarkedsdirektiv og dets mange nye begreber som borgerenergifællesskaber, aggregatorer, aktive kunder og fleksibilitetsydelser i dansk lov.

Men midt i den komplekse udskiftning af utallige paragraffer og lovbemærkninger i det 151 sider lange lovforslag er en enkelt bestemmelse fra direktivet faldet ud af den danske oversættelse.

Det drejer sig om retten til at etablere såkaldte direkte linjer mellem produktion og forbrug uden at skulle svare tariffer og afgifter af den transporterede strøm mellem eksempelvis en stor varmepumpe på et fjernvarmeværk og fjernvarmeselskabets egen vindmølle. 

Det er ikke tilladt i dag medmindre både produktion og forbrug ligger inden for samme eller på en tilstødende matrikel.

Og den regel forhindrer mange projekter i at blive realiseret og står dermed i vejen for omstillingen af energisystemet, lyder det fra de tre organisationer, som også tidligere har fremført deres kritik af lovforslaget her på GridTech.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger