Jens Peter Clausen er en af Ørsteds WIS-mænd

Jens_Peter_Clausen
Illustration: Ørsted. Se større version
Watch-it-Smart (WIS) er et af flere Smart Plant-koncepter, som Ørsted tager i brug på kraftværkerne. Driftsmester Jens Peter Clausen er en del af det new tech-team, som driver udviklingen.
Tech fokus21. februar 2019 kl. 05:47
errorÆldre end 30 dage

Med en kold nordenvind på en februardag, kun et par døgn efter det, der i en vintersang kaldes kyndelmisse - vinterens højdepunkt i begyndelsen af februar - er der god brug for fjernvarmen fra Skærbækværket ved Fredericia. Det er på en dag som denne, at fjernvarmeselskabet TVIS, der dækker Kolding, Middelfart, Vejle og Fredericia, nødigt ser nedlukning til 60.000 fjernvarmekunder.

Ganske vist er generatoren taget ud af drift på grund af en utæthed, så elnettet får ingen leverance fra Skærbæk i dag, men med behovet for fjernvarme kører nye SKV 40 fyret med træflis. Den oprindelige Blok 1 fra værkets barndom og den kulfyrede Blok 2 fra 70’erne er for længst taget ud af produktion. I stedet huser den 60 meter høje hal i Blok 2 blandt andet anlægget til røggaskondensering. Det er her, varmen trækkes ud af røgen, samtidig med at røgen renses for partikler.

Inde i hallen er der i tre-meters højde et rør, der lækker vand. Det er en utæthed i nedblæsningen fra overbeholderen og derfor ikke vitalt for driften, forklarer Jens Peter Clausen. Så på en dag, hvor der er brug for fjernvarmen og god grund til at holde driften i gang, bliver det klaret med rød-hvide afspærringsbånd. Og så er der sat et kamera op, så man løbende kan følge stedet fra kontrolrummet. Man skulle næsten tro, at lækagen var bestilt med vilje, så driftsmester Jens Peter Clausen kan fortælle om Watch-It-Smart, eller WIS, som det hedder i kraftværksjargon i Ørsted.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.