Jagten på det miljøvenlige og billige flowbatteri

Foto : Visblue

Jagten på det miljøvenlige og billige flowbatteri

Lagring af solenergi bliver stadigt mere attraktivt. Aarhus Universitet hjælper danske Visblue med udviklingen af batterier, der bygger på organiske væsker, og som kan udvide markedet.
Dét, der for få år siden var en fremtidsdrøm, er ved at blive til virkelighed for ejerne af solcelleanlæg - nemlig batterilagring, hvor man gemmer solenergien, så man kan bruge egen strøm, også når solen er gået ned.
Vil du have fuld adgang til GridTech?

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Prøv GridTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her
Flowbatterier

Teknologien i flowbatterier bygger på elektrolytter, der er opløst i væske i to adskilte tanke med henholdsvis en positiv og en negativ elektrolyt.

Materialet er metallet vanadium, der opløses i demineraliseret vand og svovlsyre. Vanadium produceres i store mængder ved minedrift af jernmalm

Derudover er batteriet udstyret med en stak, som er et antal battericeller, der hver især er delt i de to kamre adskilt af en membran, som ioner kan trænge igennem.

Elektrolytterne pumpes gennem cellerne på hver sin side af membranerne.

Strømmen fra solcellerne føres ned i cellernes elektroder, hvor de flytter elektroner fra den positive til den negative elektrolyt. Batteriet oplades, når væsken flyder tilbage i tanken – og aflades, når processen kører modsat.

Der er to fordele ved at gemme energi i en væske frem for i et fast stof som det gøres i andre batterityper:

Kapaciteten og effekten er adskilt, således at de kan skaleres uafhængigt af hinanden.

Væske består primært af vand, og derfor kan det ikke brænde eller eksplodere.

Kilder: Aarhus Universitet og Visblue