Intet marked for aggregatorer: Sæt en pris på fleksibilitet

Intet marked for aggregatorer: Sæt en pris på fleksibilitet
Illustration: Nabrus/BigStock. Se større version
Markedet for aggregatorer ligger formentlig nogle år ude i fremtiden, men vil komme, når efterspørgslen opstår, mener Dansk Energi. De Frie Energiselskaber efterspørger en pris på fleksibilitet og konkurrenceudsatte elmålere.
10. marts 2020 kl. 06:10
errorÆldre end 30 dage

Selvom Energistyrelsen i øjeblikket er i fuld gang med at definere rollen for såkaldte ‘el-aggregatorer’ i den danske lovgivning, er der formentlig lange udsigter til, at vi vil se et blomstrende marked af virksomheder, der lever af at skrue op og ned for forbrugernes varmepumper og elbil-ladere for at sælge fleksibiliteten på elmarkedet.

Helt grundlæggende er der endnu for få varmepumper og elbiler ude blandt danskerne til, at aggregatorer ville kunne få samlet et volumen sammen, der gør det interessant – både for investorer i aggregator-markedet og for de netoperatører, som skal købe fleksibiliteten i sidste ende, lyder vurderingen fra brancheorganisationerne, der repræsenterer de danske elhandlere. 

Behovet for aggregatorer er da heller ikke akut, hvis man spørger Dansk Energi: Det eksisterende elnet kan en række år endnu rumme elektrificeringen og den fortsatte udbygning af vedvarende energi, uden at få hjælp fra forbrugerne. 

Michael Guldbæk Arentsen, chefkonsulent i Netøkonomi hos Dansk Energi, påpeger dog, at det er nødvendigt allerede nu at gøre klar til den nye markedsaktør:

»Situationen i dag er, at behovet for fleksibilitet og herunder forbrugsfleksibilitet reelt set ikke er så omfattende. Det, der er vigtigt i Danmark lige nu, er derfor at vi øver os og designer markedet, så vi er klar, når elbilerne kommer, og vores marker og have er dækket med VE,« siger han og fortsætter:

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
#1
Jens-Otto Andersen
10. marts 2020 kl. 09:24

Et tænkt eksempel:

  • Et netselskab konstaterer truende overbelastning på en 0,4kV udføring
  • Netselskabet ordrer den nødvendige nedregulering hos de aktive aggregatorer i det pågældende 0,4kV net
  • Disse aggregatorer råder i gennemsnit over 5 varmepumper og 1,2 ladebokse til elbiler - som de naturligvis kender tilstanden på(!) Et mere dødfødt koncept skal man vist lede længe efter...

Det ville være yderst hjælpsomt om alle forbrugere i stedet kunne præsenteres for relevante elpriser (i realtid!), så de ikke udelukkende vil være henvist til mere eller mindre smarte ”aggregatores” kontrakttilbud om afbrydelighed m.m. Uheldigvis synes det som om en stor del af udviklingsarbejdet netop drejer sig om etablering af de tilhørende ”smarte” forretningsmodeller, hvilket man så har brugt en halv snes år på uden at komme nogen vegne ift. nogenlunde almindelige forbrugere. Det virker grangiveligt som om man ikke vil acceptere at der ikke er penge nok i dette segment til at fodre mellemhandlere, og hvis der ikke er penge til mellemhandlere, så har sagen ingen interesse...

Forsiden