Intet marked for aggregatorer: Sæt en pris på fleksibilitet

10. marts 2020 kl. 06:101
Smart grid
Illustration: Nabrus/BigStock.
Markedet for aggregatorer ligger formentlig nogle år ude i fremtiden, men vil komme, når efterspørgslen opstår, mener Dansk Energi. De Frie Energiselskaber efterspørger en pris på fleksibilitet og konkurrenceudsatte elmålere.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Selvom Energistyrelsen i øjeblikket er i fuld gang med at definere rollen for såkaldte ‘el-aggregatorer’ i den danske lovgivning, er der formentlig lange udsigter til, at vi vil se et blomstrende marked af virksomheder, der lever af at skrue op og ned for forbrugernes varmepumper og elbil-ladere for at sælge fleksibiliteten på elmarkedet.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til GridTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
10. marts 2020 kl. 09:24

Et tænkt eksempel:

  • Et netselskab konstaterer truende overbelastning på en 0,4kV udføring
  • Netselskabet ordrer den nødvendige nedregulering hos de aktive aggregatorer i det pågældende 0,4kV net
  • Disse aggregatorer råder i gennemsnit over 5 varmepumper og 1,2 ladebokse til elbiler - som de naturligvis kender tilstanden på(!) Et mere dødfødt koncept skal man vist lede længe efter...

Det ville være yderst hjælpsomt om alle forbrugere i stedet kunne præsenteres for relevante elpriser (i realtid!), så de ikke udelukkende vil være henvist til mere eller mindre smarte ”aggregatores” kontrakttilbud om afbrydelighed m.m. Uheldigvis synes det som om en stor del af udviklingsarbejdet netop drejer sig om etablering af de tilhørende ”smarte” forretningsmodeller, hvilket man så har brugt en halv snes år på uden at komme nogen vegne ift. nogenlunde almindelige forbrugere. Det virker grangiveligt som om man ikke vil acceptere at der ikke er penge nok i dette segment til at fodre mellemhandlere, og hvis der ikke er penge til mellemhandlere, så har sagen ingen interesse...