Interessen stiger for at omdanne mere have- og parkaffald til fjernvarme

Dall Energy, have-park affald
Illustration: Dall Energy. Se større version
Ny ændring af varmesektorens projektbekendtgørelsen gør have/park-affald til et attraktivt brændsel i biomassekedler. Men små stykker plastik i affaldsfraktionerne kan spolere festen.
18. maj 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Der er stigende interesse for at energiudnytte det have/parkaffald (HPA), der årligt indsamles omkring én million ton af landet over. Og for nyligt har en justering af Energistyrelsens vejledning til varmesektorens såkaldte projektbekendtgørelse gjort det mere attraktivt for fjernvarmeselskaber at skele til lokalområdets haveaffald, når nye projekter overvejes.

Hidtil har de brændselspriser, fjernvarmeselskaberne måtte bruge i sine samfundsøkonomiske analyser af nye varme-projekter med HPA-flis som brændsel, været reguleret af styrelsens egne satser, men disse priser har ligget alt for højt i forhold til den reelle markedspris, der ifølge aktører er langt lavere end konventionelt skovflis.

Efter den nye vejledning må beregningerne af varme-projekter baseret på have/parkaffald nu tage udgangspunkt i et konkret tilbud fra en leverandør og fremskrive prisen med samme trend, som styrelsen har fastlagt for almindeligt træflis.

Og det vil ifølge Dall Energy, der har specialiseret sig i forgasserovne til biomasse, betyde, at der vil komme fornyet efterspørgsel på anlæg, der effektivt kan omsætte det grønne affald til el og varme.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.