Industriområde i Aarhus skal dele energi i nyt forskningsprojekt

Industriområde i Aarhus skal dele energi i nyt forskningsprojekt
Illustration: balipadma / BigStock. Se større version
Aarhus Havn er udnævnt til nyt 'living lab', hvor data og kunstig intelligens skal gøre industriområdets energiforbrug grønnere og mere fleksibelt.
4. februar kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Der er godt gang i den på erhvervshavnen i Aarhus. Med udsigt til en række tilflyttere i form af energitunge virksomheder, vil udviklingen de kommende år udfordre kapaciteten i elnettet.

Derfor er havnen nu blevet udpeget som et såkaldt ‘living lab’ i det landsdækkende Flexible Energy Denmark-projekt (FED), der som navnet antyder har til formål at bringe forbrugsfleksibilitet i spil via digital styring og kunstig intelligens.

Bag FED står Danmarks fire tekniske universiteter DTU, Aalborg Universitet, SDU og Aarhus Universitet med støtte på 30 millioner kroner fra Innovationsfonden. Det dobbelte formål med den øgede fleksibilitet er at nedbringe behovet for energiinvesteringer samt at nedbringe CO2-udledningen gennem øget forbrug af VE.

FED-projektet består indtil videre af syv living labs, som er geografisk afgrænsede områder, der omdannes til en slags energilaboratorium. På baggrund af analyser af forbrugsmønstrene i området udvikler forskerne datadrevne modeller, der kan ved hjælp af digital styring kan forme områdets lastprofil på den mest fordelagtige måde i forhold til produktion og infrastruktur.

Industri i energifællesskab

Forsøget ved Aarhus Havn skal vise, hvordan virksomheder i industriområder kan blive energifleksible ved at tidsforskyde forbrug og i højere grad dele overskudsvarme fra hinandens respektive processer.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden