IEA vil gøre Europa fri for russisk gas: Her er agenturets køreplan

Gasrørledninger
Illustration: Leonid Ikan | Bigstock.
En tredjedel af den russiske naturgas i EU kan være udfaset om et år, og i 2030 vil den russiske naturgas være helt væk, ifølge et forslag til en ny handleplan fra IEA. Den omfatter 10 punkter med både biobrændsel, atomkraft og spareøvelser.
4. marts kl. 05:15
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Importer gas fra alternative kilder i takt med, at de russiske kontrakter udløber, skru op for biobrændsel og atomkraft. Og skru ned for termostaterne. Det er de vigtigste redskaber i den 10 punkt lange plan for at mindske EU’s afhængighed af russisk gas, som Det Internationale Energiagentur (IEA) i dag har præsenteret.

Ingeniøren har gennemgået planen med forsker i energiplanlægning og professor på DTU, Marie Münster:

»Det er lidt ærgerligt, at man siger ‘vi kan reducere importen fra Rusland med en tredjedel’. Det er så langt, man kan se. Men i virkeligheden står vi overfor risikoen for, at der bare bliver lukket fuldstændigt,« siger professoren.

Hun kan dog alligevel se en række interessante og positive aspekter i planen, og er især begejstret for, at den tager højde for klimaet.

Planen kommer i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine, der har ansporet EU til at arbejde mod at blive uafhængige af import af russisk naturgas. Ifølge IEA importerer EU-landene årligt 155 milliarder kubikmeter naturgas fra Rusland. Det er tilsvarende 45 procent af den samlede naturgasimport i Europa og 40 procent af det samlede forbrug af gas i Europa.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.