Hvor skal fjernvarmen hen?
SYNSPUNKT: Fjernvarme er en klima- og miljøvenlig forsyningsform, men måske er det tid til at se på fjernvarmen med friske øjne og overveje, om udbygning altid er en god ide, eller om vi skal fokusere på at udnytte eksisterende investeringer bedst muligt.
Fjernvarme er en effektiv og miljøvenlig forsyningsform, som løbende er blevet udbygget og har skabt os en international førerrolle. Fjernvarme har givet rigtig god mening der, hvor kraftvarmeværker producerede elektricitet, og varmen var et spildprodukt, der blev udnyttet. Det var både smart og effektivt.
Vil du have fuld adgang til GridTech?
GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.
Fleksibilitet og de frie markedskræfter
I bedømmelsen af fjernvarmens fremtid mangler ordet fleksibilitet.
Fjernvarmeproduktion er gået fra olie i 60'erne og 70'erne via overskudsvarme fra de store kraftværker, affaldsforbrænding, naturgas og decentrale kraftvarmeværker til de produktionsmetoder, der investeres i nu – solvarme, halm, flis og overskudsvarme fra industrien. Fælles for alle er, at de distribueres via det samme fjernvarmenet.
De enkelte fjernvarmeselskaber bruger en kombination af flere af disse produktionsformer. Det giver fleksibilitet og mulighed for de frie markedskræfter i forhold til daglige valg af produktionsform og brændsel. Fleksibiliteten understøttes yderligere af muligheden for at lagre varmen til senere brug.
Disse muligheder får man ikke ved individuel opvarmning.
Hvordan fjernvarme skal produceres i 2030 og 2050 er svær at spå om. Der er mange muligheder, herunder overskydende vindenergi, overskudsvarme fra produktion af biogas og brint mv. Fjernvarmenettet står til rådighed for den fremtidige udnyttelse af den grønne energi.
Vandbåret distribution af energi til opvarmning er trods et mindre varmetab enkelt og billigt.