Hvem skal betale nettet, når færre bruger gas?

Baltic Pipe, energinet, gasnet
Illustration: Energinet /Palle Peter Skov.
Faldende naturgasforbrug presser økonomien i det danske gassystem. Det forstærker behovet for en afklaring af, hvad gasnettet skal bruges til på lidt længere sigt.
12. februar 2021 kl. 04:04
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der vil blive markant færre kunder til at betale for Danmarks ca. 20.000 km store gasnet, i takt med at de 375.000 private villakunder går over til varmepumper og fjernvarme. 

Økonomien i gasnettet vil derfor blive udfordret i en sådan grad, at fagfolk nu stiller spørgsmål ved hele gasnettets fremtid – i hvert fald i den nuværende form med gasforgreninger ud til alle dele af landet: 

»Hvis alle de private gaskunder efterhånden fravælger gassen, bliver gasnettets økonomi virkelig udfordret, og biogassen bliver det eneste, der holder drømmen om et naturgasnet levende om 20 år – og det finder jeg temmelig skrøbeligt,« siger energianalytiker Hans Henrik Lindboe. 

Energistyrelsens seneste prognoser bekræfter, at gasforbruget i 2040 vil være halveret i forhold til i dag, og at gassen til den tid vil bestå udelukkende af biogas. Og også hos transmissionsnettets ejer, Energinet, erkender man, at der ikke er en afklaret forretningsmodel for det danske gasnets fremtid.

Vice President for Marked Jeppe Danø vurderer dog, at tarifferne – trods faldende forbrug – ikke vil stige hen over de næste ti år, men faktisk falde, fordi den kommende Baltic Pipe-ledning til Polen giver ekstra transmissions-indtægter i kassen: 

»Hvad der kommer til at ske efter 2030, er et mere åbent spørgsmål. Frygten er jo, at man kan komme ind i en ond spiral, hvor flere og flere dropper gasnettet, men vi forventer nu ikke voldsomme tarifstigninger,« siger Jeppe Danø.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger