Hofor udvikler Danmarks første frekvens-balancerende varmepumpe

Hofor udvikler Danmarks første frekvens-balancerende varmepumpe
Illustration: Hofor. Se større version
Inden længe får Danmark for første gang en varmepumpe, der kan bidrage til balanceringen af frekvensen i elsystemet. Fremover bør landets fjernvarmeselskaber planlægge driften af store varmepumper i tæt samarbejde med det lokale elnetselskab, mener holdet bag.
Følg projektet 22. oktober 2019 kl. 06:02
errorÆldre end 30 dage

På Københavns Nordhavn står verdens – måske – smarteste varmepumpecentral og forsyner havnens tre krydstogtterminaler og en lagerbygning med fjernvarme baseret på grundvand og el. Inden længe vil anlægget også blive det første af sin slags i landet, der er teknologisk forberedt til at levere systemydelser til det overordnede transmissionsnet.

»I øjeblikket tester vi muligheden for at levere ydelser på markedet for den mest efterspurgte frekvensreserve i Østdanmark – en service, som ikke leveres af andre varmepumper i Danmark,« siger Tore Gad Kjeld, energiplanlægger hos Hofor, der står bag varmepumpecentralen.

Centralen, som kaldes FlexHeat, er et demonstrationsanlæg, der har indgået i det vidtforgrenede Smart Grid-projekt, EnergyLab Nordhavn. Som navnet antyder, er FlexHeat en test af, hvor fleksibelt man kan drive en varmepumpe, så andelen af vedvarende energi i varmeforsyningen maksimeres.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden