Havets kraftværker leverer spændingsstabilitet til transmissionsnettet

Vattenfall og Energinet har med deres Vesterhav-projekt i samarbejde bevist, at vindmølleparker kan indgå som spændingsstabilisatorer i det primære elsystem. Projektet kan vise vejen frem mod fremtidens integrerede energisystemer, fortæller Vattenfall-ingeniør.
Når havmølleparkerne Vesterhav Syd og Nord ud for den danske kyst om få år står klar, vil de levere fossilfri elektricitet svarende til ca. 380.000 danske husstandes årlige elforbrug. Men de leverer mere end det. De to vindkraftværker vil nemlig også bidrage til at spændingsstabilisere elnettet i Vestjylland.
Vil du have fuld adgang til GridTech?

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Prøv GridTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

Fakta om Vesterhav Syd og Nord
  • Vesterhav Syd og Nord bliver Danmarks mest effektive havmølleparker og vil øge den danske elproduktion fra vindmøller med over 10 procent.
  • Med en samlet forventet årlig produktion på 1.569 GWh vil Vesterhav Syd og Nord dække det årlige elforbrug hos ca. 380.000 danske husstande.
  • Parkerne vil bestå af henholdsvis 20 og 21 Siemens Gamesa 8,4 MW-møller i Nordsøen 4,2-10 kilometer fra den danske vestkyst.
  • Parkerne skal stå klar senest ved udgangen af 2020
FRT: Fault Ride Through

Fault Ride Through er en inverterkoblet generators evne til at udgå udkobling ved et spændingsdyk i det net, den er tilkoblet. Funktionen findes på nyere vindmøller i to forskellige generationer og med to forskellige virkemåder.

Den simple, hvor møllen blot overlever fejlen og ikke kobles ud, og den mere effektive funktion, hvor møller kan prioritere at levere reaktiv effekt frem for aktiv effekt i forbindelse med et spændingsdyk og på den måde støtte elsystemet. Denne funktion findes ikke på de ældre møller, som er baseret på asynkrongeneratorer.