Haldor Topsøe vil lave grøn metanol af grøn strøm: Her er opskrifterne

15. marts 2021 kl. 23:01
Methanol, topsøe
Methanol, CH3OH, dannes fra en gasblanding af kulmonoxid, CO, kuldioxid, CO2 og brint, H2. Reaktionen foregår på overfladen af små kobber, Cu, krystaller, der stabiliseres i en porøs struktur af små nanokrystaller af zinkoxid, ZnO og aluminiumoxid, Al2O3. De sorte tabletter til venstre er ca 5 mm store. Det er de katalysatortabletter, der fyldes i den kemiske reactor. Illustration: Haldor Topsoe.
Metanol er udråbt til en af fremtidens energibærer og Haldor Topsøe har i årevis været eksperter i fremstillingen. Men med fluktuerende el fra vindkraft og solceller, skal processerne fintunes.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er ikke rigtig muligt at tale om PtX i dag uden at nævne metanol. Brændstoffet ses som en af de vigtigste energibærere, når el fra vindkraft og solceller skal transformeres til andre bæredygtige brændstoffer, som kan indgå i vores dagligdag.

For i modsætning til ren brint og ammoniak, så ligner metanol et langt stykke hen af vejen noget af det, vi kender - altså benzin. Det er med andre ord langt nemmere at opbevare og transportere end brint og ikke nær så giftigt som ammoniak.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til GridTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger