Gør klar til at lagre superkritisk CO2 dybt under Sjællands muld
Gas Storage Denmark, der ejer og driver de to naturgaslagre i Danmark, er for tiden ved at udføre nye undersøgelser af undergrunde ved Stenlille på Midtsjælland. Derfor kører to store lastbiler rundt i området og “ryster” jorden med vibratorere for at indhente data for de dybere jordlag.
Ideen er, at en mindre observationsbrønd, der ligger cirka 6 kilometer fra det centrale naturgaslager, kan bruges til at teste og få erfaring med opbevaring af CO2, der er opsamlet fra kraftværker.
Det fortæller Adam Elbæk, der er administrerende direktør i Gas Storage Denmark:
»Umiddelbart er vi ikke stødt på tekniske udfordringer, som skulle være en barriere for sådan et lager. Med Gas Storage Denmark har vi allerede en organisation til at udføre arbejdet og en eksisterende brønd til at foretage testen i, så med projektet kan vi komme i gang med at indhente erfaringer, der forhåbentlig kan bruges andre steder i Danmark,« siger Adam Elbæk.
God jord i Stenlille
Jorden under Stenlille er ekstremt godt analyseret og består af porøs sandsten. Den type jordlag har GEUS tidliger analyseret og fundet egnet til lagring af CO2. Alt efter temperaturen, vil CO2 bliver superkritisk og flydende, når trykket når over cirka 80 bar og for at kunne få CO2 helt ned i 1,5 km dybde, skal trykket øges til 150 bar.
Adam Elbæk forventer, at der vil kunne lagres 2,5 mio. ton CO2 i det udpegede lager.
Relateret jobannonce: Vil du være med til at anlægge fremtidens skybrudsløsninger?
Det ligger fint i tråd med klimaaftalen som et bredt Folketing vedtog i 2020, hvor blandt andet stod, at CCS kan “ bruges til både at reducere fossile udledninger og til at skabe negative udledninger, når teknologien anvendes på biogent materiale”:
»Lagres passer derfor godt ind i strategien og kan være et skridt på vejen mod det delmål som regeringen har lagt på 0,4 mio. ton i 2025,« siger han og tilføjer, hvis man på et senere tidspunkt vil hente CO2’en op igen for bruge den i den grønne omstilling, så vil der også være muligt at pumpe det op fra lagret.
Illustration: Gas Storage Denmark.
Men hvor Adam Elbæk, er helt tryg ved det tekniske udfordringer, så er han mere usikker, når det kommer til det økonomiske. For hvad skal det egentlig koste at lagre et ton CO2?:
»Lige nu er den største usikkerhed på sådan et projekt selve forretningsmodellen for sådan et lager,« siger han.
Det falder godt sammen med, at der i disse uger pågår diskussioner og forhandlinger om en kommende CO2-afgift mellem regeringen og folketingets partier.
