Glemmer vi en pointe i skåltalerne for PtX?

kapacitet
På kortet er med grønt vist de steder, hvor det vil være mest hensigtsmæssigt at tilslutte ny produktion, som for eksempel store vindmølle- eller solcelle-parker, på de høje spændingsniveauer (132/150 kV) i elnettet. Et tilsvarende kort findes for tilslutning af forbrug, for eksempel PtX-anlæg. Det ses tydeligt, at med det eksisterende elnet og de allerede planlagte forstærkninger, så er der især ledig kapacitet rundt om det store byer. Når det gælder tilslutning på de lavere spændingsniveauer (10-50/60 kV), så er der typisk lidt bedre muligheder ude i landområderne, for eksempel i Vestjylland. Illustration: Teknologiens Mediehus.
En bred politisk aftale har udstukket rammerne for udbygning med PtX-anlæg. Kritikere påpeger dog, at elnettet lider, og den grønne elproduktion er for lille.
Analyse24. marts kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

Så kom den: en bred politisk aftale om udbygning af anlæg til produktion af flydende grønne brændstoffer, såkaldt power-to-x (PtX).

Læs også: Bred politisk PtX-aftale holder fast i regeringens mål: Op mod 6 GW elektrolyse i 2030

I branchen affødte aftalen klapsalver, men også skeptiske bemærkninger. De aktører, der i sidste ende skal stå for produktionen, satte nemlig straks fingeren på det, aftalen mangler: udbygning med vedvarende energiproduktion og styrkelse af elnettet.

Målet med PtX-aftalen er, at elektrolysekapaciteten inden 2030 skal udbygges med 4-6 GW, og at produktionen skal støttes med 1,25 mia. kr. Oven i det gives yderligere 344 mio. kr. til innovative grønne teknologier, og rammevilkårene forbedres for både produktion, distribution og anvendelse af PtX.

Læs også: Åben dør-udbud og effektiv sagsbehandling: Ny PtX-aftale kalder på acceleration af VE-udbygning

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.