Gasforsyningskrise: 'Early Warning' udstedt på baggrund af scenarier og beregninger

Gas-kort Europa
Illustration: MI Grafik.
Energistyrelsens tidlige varsel om en mulig gasforsyningskrise er ikke baseret på et slag på tasken men på egentlige analyser og beregninger af de mulige scenarier. Der skulle blot en enkelt begivenhed til at få Energistyrelsen til at skærpe retorikken.
23. juni kl. 05:30

Energistyrelsen udsendte i denne uge et tidligt varsel om en mulig gasforsyningskrise. Varslingen kom for mange som noget af en overraskelse, da styrelsen for blot tre uger siden proklamerede, at den med udgangspunkt i den daværende situation ikke forventede, at der ville opstå problemer med gasforsyningen. 

Martin Hansen, vicedirektør i Energistyrelsen, mener dog ikke, at de to udmeldinger strider imod hinanden. Han peger på, at der siden første udmelding er sket noget skelsættende, nemlig at Gazprom har skruet 60 pct. ned fra gassen til Tyskland. Det kan ramme Danmark eftersom at en meget stor del af det danske gasforbrug dækkes af gas hen over den dansk-tyske grænse.

»Grunden til, at vi stepper op på krisen, er, at der sker noget nyt, som kan påvirke forsyningssikkerheden. Når Rusland skruer ned for gasforhanerne har vi brug for at sende et klart signal om, at der kommer mindre gas til Europa - også selv om vi ikke aktuelt har et problem med forsyningssikkerheden på gasmarkedet og heller ikke ser det komme på hverken kortere eller længere sigt,« siger Martin Hansen. 

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger