Fusionsforskere bygger om og opgraderer igen og igen

Forsøgshallen med Wendelstein 7-X omgivet af diverse diagnostikudstyr så sådan ud i april 2017
Illustration: Jan Michael Hosan . Se større version
Flerårig opgradering skal gøre tysk fusionsreaktor klar til pulser a 30 minutters længde. På engelsk reaktor gør man sig klar til forsøg med tritium og håber at slå en 23 år gammel rekord.
Indblik23. april 2020 kl. 10:00
errorÆldre end 30 dage

Forskning i fusionsenergi er mindst lige så meget opbygning og ombygning som eksperimenter.

Hos det noget aldrende fusionsflagskib JET i England, der blev indviet i 1984, har man gennem lang tid arbejdet på at gøre fusionsreaktoren klar til igen at køre med både deuterium og tritium, som er den form for brændstof, kommende fusionskraftværker vil bruge.

Sidste gang forsøget blev gjort, var helt tilbage i 1997, hvor reaktoren kortvarigt - i en brøkdel af et sekund - leverede en fusionseffekt på 16 MW. Det er stadig verdensrekorden. Men da inputeffekten var 25 MW, var der ikke en nettogevinst.

Næste gang forventer JET-folkene ikke at kunne øge outputeffekten eller virkningsgraden – ikke nævneværdigt i hvert fald. De håber i stedet at kunne opnå en længere varighed, måske op til 5 sekunder, oplyser en talsmand til New Scientist. Det vil også være et væsentligt resultat.

I modsætning til deuterium er tritium radioaktivt, så det har krævet store forberedelser og udvikling af nyt remotehandling-udstyr at gøre de kommende forsøg mulige.

Ifølge den seneste plan skulle disse eksperimenter finde sted senere på året. Det er måske lidt usikkert nu, hvor coronakrisen rammer vidt og bredt (se boks). Når forsøgsperioden er afsluttet, skal JET dekommissioneres.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.