Fremtidens elforsyning: Hvor lange nedbrud kan vi tåle?

Ivan Kurmyshov/Bigstock
Illustration: Ivan Kurmyshov/Bigstock. Se større version
Vi kan ikke både øge elforbruget og lukke kraftværker uden at det går ud over forsyningssikkerheden, siger Dansk Energi. Men Energinet, der står bag beregningerne holder fast i, at problemet skal løses med et tættere samarbejde med vores naboer.
13. december 2021 kl. 13:01
errorÆldre end 30 dage

Vil forbrugere og virksomheder i fremtiden eldrevne samfund med flere vindmøller og solceller risikere flere perioder med manglende strøm i kontakterne. Og hvad skal der til for at imødegå dette? Det er fagfolk i forsyningssikkerheden dybt uenige om.

Statsorganisationen Energinet forudser i deres beregninger for fremtidens elsystem, at elforbruget sagtens kan øges selv om vi nedlægger traditionelle kraftværker til at bakke op, når f.eks. det ikke blæser og vindmøllerne stå stille. Vel at mærke uden en stigende risiko for længere eller flere perioder med manglende strøm i kontakterne, anfører Energinet.

Men det kalder brancheorganisationen Dansk Energi for 'kontraintuitivt' og argumenterer for, at vi ikke - som Energinet forudser - kan regne med at kunne importere energien via udlandsforbindelser, da mange af vores nabolande er i gang med samme proces som os. Derfor mener Dansk Energi, at der skal større fokus på udviklingen i resten af Europa, og at data for både el-produktion og -forbrug i vores nabolande skal kvalitetsikres bedre.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.