Fremtidens elektrolyse-anlæg kan stå på skuldrene af frontløber i Hobro

HyBalance
Vand elektrolyse-anlægget i HyBalance-projektet drives af Air Liquide i Hobro og er udstyret med to PEM-cellestakke produceret af hollandske Hydrogenics. Illustration: HyBalance. Se større version
Når projektet HyBalance slutter ved årets udgang, har det demonstreret et succesrigt PEM-anlæg i mellemstor skala, der viser lovende resultater for balancering af elnettet ved hjælp af skalérbare algoritmer.
Indblik26. marts 2020 kl. 05:54
errorÆldre end 30 dage

I disse dage skrues der flittigt op og ned for strømforbruget på det 1,2 MW store elektrolyse-anlæg, som projektet Hybalance har opført i Hobro. 

Her tester man, hvor godt en mellemstor produktion kan balancere elnettet ved kun at spalte vand til brint og ilt i et omfang, der modsvarer den øvrige belastning på elnettet. Og det på et af Europas mest avancerede elektrolyseanlæg, hvad angår balancering. 

Undersøgelserne pågår indtil projektets udløb ved udgangen af 2020, og det er derfor endnu for tidligt at komme med en direkte konklusion på projektets resultater. Alligevel finder projektleder på HyBalance og administrerende direktør i Hydrogen Valley Søren Bjerregaard Pedersen de indledende resultater så lovende, at han tør kalde projektet for et »første skridt« i retning af storskala-anlæg med netbalancering: 

»Det ser ud til, at der er en base for, at de næste projekter kan stå på skuldrene af vores,« siger Søren Bjerregaard Pedersen og fortsætter:

»Når vi er færdige med det her, sidder vi med et stykke software, som kan bruges nærmest som plug and play til både 1 MW- og 10 MW-anlæg ved den rette opskalaring.«

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.