Forvirrer fusionsforskere bevidst omkring ITER's virkningsgrad?

ITER tokamak
Et gennemskåret overbliksgrafik af den fremtidige ITER tokamak-raktor. Illustration: ITER Organization. Se større version
Tysk fysiker og videnskabsjournalist sætter spørgsmålstegn ved, om ITER overhovedet er i stand til at producere energi til elnettet. Dansk forsker understreger, at ITER ikke er en færdig reaktor, men et eksperiment til at lære mere om fusionsenergi.
11. oktober 2021 kl. 14:14
errorÆldre end 30 dage

En ny video fra den tyske fysiker, videnskabsjournalist og forfatter Sabine Hossenfelder har sat gang i diskussionen om fusionsenergi og mere konkret om det internationale projekt ITER. 

I en 12 minutter lang video gennemgår hun især forvirringen omkring den såkaldte Q-faktor og stiller til sidst i indlægget det afgørende spørgsmål om, hvor det er vi lægger vores begrænsede ressourcer, og hvorvidt ITER i sidste ende vil producere energi til elnettet. 

Det har naturligvis sat en lang diskussion i gang på Reddit og andre platforme, og endnu en gang er den gamle joke blevet trukket ud af stalden, der lyder nogenlunde sådan her: “Fusionsenergi ser lovende ud om 25 år - og det har det gjort de sidste 50 år”.

Det vender vi tilbage til. Lad os i stedet se, hvad det er Sabine Hossenfelder egentlig siger, og hvordan hendes budskab måske lyder. Her skal det indføjes, at Sabine Hossenfelder gennem årene har skabt sig et navn som videnskabsjournalist i en række førende magasiner med udgangspunkt i egen forskning i kvantegravitation på forskellige universiteter i Tyskland, USA og Sverige.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Karin Grundsø
12. oktober 2021 kl. 19:32

Det er godt med i hvert fald en delvis tilbagevisning af Sabine Hossenfelders video. Det er påfaldende, at videoen har så mange kommentarer, og at disse helt ureflekteret eftersnakker Sabines påstand. Kan det tænkes, at nogen er blevet betalt for at skrive disse meningsløse kommentarer?