Forskning til debat: Blå brint er værre for klimaet end naturgas, kul og olie

Grafik medbrint-'farver'.
Illustration: Gasunie. Se større version
Blå brint er en bremseklods i den globale, grønne omstilling, vurderer to forskere på baggrund af en livscyklusanalyse. Forskningsartiklen møder kritik fra både Danmark og udlandet.
16. august 2021 kl. 10:05
errorÆldre end 30 dage

I en fremtid uden drivhusgasudledninger har såkaldt blå brint, som er brint produceret fra fossile brændsler som naturgas i kombination med CO2-fangst og -lagring, mødt opbakning som et ‘overgangsbrændsel’ fra både EU og USA’s regering.

Men man kunne lige så godt fortsætte med at brænde fossile brændsler af, lyder det nu fra amerikanske forskere i en ny, fagfællebedømt forskningsartikel publiceret i Energy Science & Engineering med titlen ‘How green is blue hydrogen?’.

Her noterer de to forfattere fra Cornell og Stanford University, at de »ser ingen fordel i at bruge blå brint produceret af naturgas sammenlignet med bare at bruge naturgas direkte til varme«. Den blå brint kaldes for »en distraktion, noget der kan forsinke den nødvendige handling for i realiteten at dekarbonisere den globale energi-økonomi«.

»Blå brints drivhusgas-aftryk er mere end 20 procent større end at afbrænde naturgas eller kul til varme og omkring 60 procent større end at afbrænde dieselolie til varme,« skriver forskerne, der har foretaget en såkaldt livscyklusanalyse for blå brint produceret fra naturgas, der primært består af metan. Det understreges, at tallene bygger på en række antagelser.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.