Forsker: Alle fremtidens vindmøllevinger skal have en ‘digital tvilling’

Forsker: Alle fremtidens vindmøllevinger skal have en ‘digital tvilling’
Illustration: DTU Vindenergi. Se større version
Der er millioner at spare på at forudsige reparationer af vindmøllevinger ved hjælp af en såkaldt digital tvilling. Et fireårigt forskningsprojekt vil nu forsøge at udvikle en skabelon for alle vindmøllevinger i verden.
12. november 2019 kl. 06:03
errorÆldre end 30 dage

Anlægsbudgettet er ikke længere det, der bekymrer operatørerne af de store havvindmølleparker. MWh-prisen for installeret kapacitet har det seneste årti været i frit fald, og Europa er begyndt at se de første parker, der opstilles uden støtte. 

I takt med at havvindmøllerne i stigende grad må klare sig på rene kommercielle vilkår, vokser fokus på at optimere drifts- og vedligeholdelsesomkostningerne, og her er tilsyn og reparation af vingerne særligt en tung post.

Derfor ser et dansk-tysk projekt ved navn ReliaBlade lige nu nærmere på, hvordan industrien fremover kan danne sig et bedre overblik af tilstanden af vingernes beskaffenhed ved hjælp af sensorer og såkaldte ‘digitale tvillinger’.

»Hovedmålet med projektet er at kunne reducere vedligeholdelsesomkostningerne, fordi det er en af de væsentligste omkostningsbyrder for offshore vindmøller i dag,« siger Kim Branner, der er seniorforsker på DTU Vindenergi, som sammen med det tyske Fraunhofer-institut IWES står i spidsen for projektet. 

En ‘digital tvilling’ er, præcis som navnet antyder, en komplet virtuel replika af den reelle komponent inklusive fysiske modeller, der beskriver, hvordan den opfører sig under forskellige belastninger. 

Ideen er, at en operatør dermed kan fodre sensordata fra den faktiske komponent ind i den digitale udgave og ikke bare fjernovervåge komponentens tilstand, men også forudsige, om skader er ved at udvikle sig. Og her er bestemt noget at hente:

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden