Forbrugs-app kan hjælpe med at aktivere fleksibilitet på villavejen

Smart grid
Illustration: Nabrus/BigStock. Se større version
Seas-NVE har udviklet en app, der ved hjælp af kunstig intelligens forudsiger kundernes elforbrug tre måneder frem. På længere sigt kan appen tilmed bruges til at aggregere fleksibilitet, som kan sælges som netydelser til netselskaberne.
Tech fokus26. september 2019 kl. 06:06
errorÆldre end 30 dage

Energiassistenter i form af apps, der giver et løbende overblik over husstandens elforbrug, er efterhånden så udbredte, at det er svært at finde et elselskab, der ikke er repræsenteret i App Store eller Google Play.

Men få har taget det så vidt som Seas-NVE, der har udviklet appen Watts. I modsætning til mange andre energiassistenter kigger Watts ikke kun bagud, men forsøger også at forudsige forbruget time for time et kvartal frem i tiden. 

Elhandelsselskabet har med hjælp fra to ph.d-studerende fra DTU udviklet applikationen, som gør brug af machine learning til at bygge en model for den enkelte husholdning på baggrund af historiske forbrugsdata, produktionsdata fra eventuelle solceller og lokale vejrdata. 

Modellen fremskriver det forventede forbrug og analyserer sig blandt andet frem til, hvad der er basisforbrug, og hvad der kan defineres som variabelt. Fokus har været på at få brugerne til at spare på energien ved at gøre det klart i simple røde, gule eller grønne bobler på appens hovedskærm, om de holder budgettet.

»Idéen er at gøre brugeren i stand til at handle på det, så han f.eks. kan nå at rette op på sit forbrug og nå at holde kvartalsbudgettet,« siger Anders Spur Hansen, der er teamleder for Energiteknologi og AI hos Seas-NVE.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.