Flydende solceller er i fremgang - men Danmark er ikke engang startet

flydende solceller, solceller, flydesol
Dette anlæg er en del af Far Niente Vingård i Napa Valley, Californien. Solcellerne er placeret på vingårdens vandingssø. Illustration: SPG Solar / Wikimedia Commons. Se større version
Solceller på vandet har rig mulighed for at bidrage til den grønne omstilling, men i Danmark er der ikke et eneste projekt i søen – det på trods af oplagte installationsmuligheder, mener norske eksperter. Ændring i lovgivningen kan være startskuddet.
7. december 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Har du kørt en tur gennem det danske landskab i de sidste fem år, er du helt sikkert stødt på en eller flere solcelleparker. Som knopskud ses de nu på og langs de danske marker i den grønne omstillings navn. Under samme tur er du højst sandsynligt også kørt forbi større arealer med vand - søer, opdæmninger, åer. Er du kørt langt nok, er du måske nået til havet. 

Kan der mon installeres solceller her – på vandet?

Det er en række firmaer og eksperter overbeviste om, og udviklingen af flydende solceller er allerede i gang uden for de danske grænser.

En branche i fremgang

Det Internationale Energiagentur (IEA) udarbejdede tidligere i år en rapport om nye fotovoltaiske energiteknologier, hvor de beskriver flydende solceller. Her skriver de, at markedet er vokset hurtigt: “... Fra 2MWp installeret i 2011 til et estimeret 2,2 GWp i slutningen af 2019. Udviklingen i sektoren forventes at fortsætte,” kan man læse i rapporten.

Artiklen fortsætter under illustrationen.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Pia Degn Eriksen
7. december 2021 kl. 16:15

Der er så meget plads i byområder på tage, over P-pladser , langs veje / jernbaner osv. og på landbrugsjord, hvor 1/4 af planlagte udtagne "lavbundsjorde" vil være nok. Omkring 1% af DK landbrugsareal kan dække solcellers andel af fremtidens energimix. Om bekendt bruger vi størstedelen af enerien på opvarmning, så vindenergi i vinterhalvår er vigtigst. Dertil kommer at kyster og kystnære farvande, søer, åer er næsten totalt forbudt område for alle typer anlæg / byggeri. Det er kun havneområder, nedlagte råstofgrave og kunstige damme, der kan være relevante. Markanlæg opføres i dag kommercielt (uden statsstøtte), så hurtigt kommunerne kan få vedtaget lokalplanerne. Antallet af små forbrugerejede solcelleanlæg vokser - trods politisk og bureaukratisk modstand. Antal anlæg på miljøansvarlige virksomheders tage vil vokse. Forbrugerejede energifællesskaber vil komme og på et tidspunkt vil vælgerne kræve at Folketinget fjerner lænkerne fra kommunerne og boligforeninger. Måske allerede ved Folketingsvalget om max. 1,5 år.
Så der vil nok ikke komme mange flydende solcelleanlæg i Danmark.