Sådan ser flowanlægget på Livø ud.
Sådan ser flowanlægget på Livø ud.

Foto : Visblue

Flowbatteri fejlede i demo-byggeri – nu ruller teknologien ud på markedet

Aarhus-firmaet Visblues batteri til solcelleanlæg er for alvor på vej ud på markedet i Danmark. Samtidig vil man gerne udvikle markedet ved at gøre flowbatterierne billigere og mere miljøvenlige.
Der var tale om en test ude i virkeligheden af den første prototype af et flowbatteri, da den aarhusianske virksomhed Visblue i 2016 installerede flowbatteriet i demonstrationsbyggeriet Bolig+ med ti lejligheder fordelt over fem etager i Søborg i København.
Vil du have fuld adgang til GridTech?

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Flowbatteri

Teknologien i flowbatterier bygger på elektrolytter, der er opløst i væske i to adskilte tanke med henholdsvis en positiv og en negativ elektrolyt.

Materialet er metallet vanadium, der opløses i demineraliseret vand og svovlsyre. Vanadium produceres i store mængder ved minedrift af jernmalm

Derudover er batteriet udstyret med en stak, som er et antal battericeller som, der hver især er delt i de to kamre adskilt af en membran, som ioner kan trænge igennem.

Elektrolytterne pumpes gennem cellerne på hver sin side af membranerne.

Strømmen fra solcellerne føres ned i cellernes elektroder, hvor de flytter elektroner fra den positive til den negative elektrolyt. Batteriet oplades, når væsken flyder tilbage i tanken – og aflades, når processen kører modsat.

Der er to fordele ved at gemme energi i en væske frem for i et fast stof, som det gøres i andre batterityper:

Kapaciteten og effekten er adskilt, således at de kan skaleres uafhængigt.

Væske består primært af vand, og derfor kan det ikke brænde eller eksplodere.

Kilde: Aarhus Universitet og Visblue