Fleksible elforbrugere skal kunne gennemskue markedet

Fleksible elforbrugere skal kunne gennemskue markedet
Illustration: EcoGrid og Anders Beier.. Se større version
Forbrugerne er villige til at bidrage med fleksibilitet til elmarkedet, men de skal kunne stole på de kommercielle aktører. Sådan lød én af hovedkonklusionerne i et langvarigt forskningsprojekt på Bornholm.
Følg projektet 24. september 2019 kl. 06:02
errorÆldre end 30 dage

»Vi skal ikke bare gøre forbrugerne til fleksible idioter.«

Ordene kom fra formanden for Bornholms Energi og Forsyning, Lars Goldschmidt, på slutkonferencen for det mangeårige fleksibilitetsdemonstrationsprojekt, Ecogrid 2.0, der blev afholdt mandag på DTU’s Risø campus. 

Bemærkningen faldt i en paneldebat, der blandt andet handlede om, hvorvidt fremtidens elforbrugere vil forvente en økonomisk kompensation, når de f.eks. overlader husstandens styring af varmepumpen til en kommerciel aktør, som sælger aggregeret op- og nedregulering til distributions- og transmissionsoperatørerne.

Lars Goldschmidt, som også selv har lagt hus til forsøget, mente, at det var fornærmende at antage, at elforbrugerne var motiveret af en økonomisk gevinst - at de ikke skulle betragtes som ‘fleksible idioter’, men snarere kritiske forbrugere med lyst til at bidrage til den grønne omstilling også selvom det betød at gå på kompromis med komforten i eget hjem.

Han fremhævede til gengæld tillid til de professionelle energiaktører som helt afgørende, hvis danskerne i en nær fremtid skal gøres til fleksible elforbrugere. 

Den udfordring er netop, hvad Ecogrid 2.0 i tre et halvt år har forsøgt at finde løsningen på, og i den endelige rapports hovedkonklusion er ‘tillid’ da også et nøgleord:

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden