Finanslovsudspil skærer kraftigt i EUDP-midlerne

budget, finanslov, finansiering, bugettering
Illustration: taniascamera/BigStock. Se større version
Regeringen foreslår en nedskæring på 65 % i den øremærkede finansiering af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram.
31. august 2021 kl. 04:30
errorÆldre end 30 dage

Regeringens netop fremlagte udspil til en finanslov for 2022 tyder på en større nedjustering af pengene til vital forskning bag Danmarks grønne omstilling.

Ifølge finanslovsudspillet vil midler til udbygning af dansk energiforskning og –udvikling (EUDP) falde fra 514,9 mio. i år til 182,5 mio. næste år.

Ifølge Lasse Rosendahl, institutleder for AAU Energy ved det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet, er netop national statsstøtte af energiforskning en grundbetingelse for en førerposition i energisektoren:

»Hvis det virkelig er rigtigt, at man vil beskære midlerne til energiforskning med over 50 %, så er det bestemt ikke opløftende. Når vi går ud i Europa for at tiltrække samarbejdspartnere og fondsmidler, gør vi det på basis af, at vi har gang i forskningen herhjemme,« udtaler han til Ingeniøren.

Han forklarer, at såvel AAU som DTU ligger i top-3 over europæiske universiteters evne til at tiltrække midler fra Horizon 2020s energiforskningsprogram.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.