Fem lande sikrer strøm til resten af Europa

elhandel i 2018 Paul-Frederik Bach
Grafikken viser, hvordan strømmen på årsbasis løb mellem landene i 2018. Illustration: Paul-Frederik Bach - pfbach.dk. Se større version
Uden vores nabolande kunne Danmark være løbet tør for strøm i 2018. Den årlige oversigt fra konsulent Paul-Frederik Bach understreger vigtigheden af solidaritet på tværs af landegrænser.
7. februar 2019 kl. 06:20
errorÆldre end 30 dage

Danmark kan ikke længere dække sit eget elforbrug under alle forhold, men er afhængigt af at kunne købe strøm fra Norge, Sverige og Tyskland.

Det viser den årlige oversigt, som danskeren Paul-Frederik Bach, konsulent og veteran i elsektoren, har udarbejdet og offentliggjort på sin hjemmeside, pfbach.dk.

I 2017 importerede Danmark 4687 GWh, mens tallet var steget til 5142 GWh i 2018, altså 455 GWh mere. Dog er Danmark det land, der importerer mindst strøm fra andre lande på listen.

Af oversigten kan man også se, at ud af 16 udvalgte lande er 10 andre end Danmark også importør, mens førnævnte nabolande samt Tjekkiet og Frankrig er nettoeksportører af strøm.

De fem lande er nabolandenes kraftreserver, og samtidig har Frankrig overtaget Tysklands rolle som største nettoeksportør, skriver Paul-Frederik Bach.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Kaare Sandholt
18. februar 2019 kl. 10:19

Danmark kan ikke længere dække sit eget elforbrug under alle forhold, men er afhængigt af at kunne købe strøm fra Norge, Sverige og Tyskland.

Paul-Frederiks glimrende blog på hans hjemmeside viser for mig at se ikke, om Danmark kan dække sit eget elforbrug under alle forhold, men viser, at Danmark via elmarkedet har valgt at dække 15% af sit elforbrug i 2018 med importeret strøm - givet fordi det var det mest fordelagtige. Og det er jo ikke det samme som man ikke kan, hvis man skal. Men det måske ikke det mest interessante at sikre, når Danmark nu har transmissionskapacitet til udlandet som er større end det nuværende maksimale indenlandske forbrug.

Blogindlægget rejser derimod en række væsentligt forhold om nødvendigheden af delte reserver mellem landene (hvilket giver en stor økonomisk gevinst - bare tænk på det nordiske elsystem, hvor man har delt reserver i mange år), om nødvendigheden af stærke transmissionsforbindelser,om nødvendigheden af at få gang i det fleksible forbrug, og ikke mindst om nødvendigheden af et internationalt (EU) regelsæt der sikrer solidariteten når det gælder.