European Energy tager Omø Syd direkte til Bruxelles

Knud Erik Andersen
Knud Erik Andersen tror på, at det gigantiske prisfald på solceller vil gentage sig indenfor elektrolyse-teknologier hen over de kommende år. Illustration: European Energy . Se større version
Mens danske ministre i fortrolighed forhandler med EU-kommissionen om sameksistens mellem havfugle og havmøller, er European Energy selv rejst til Bruxelles for at tale projektets sag.
22. juni 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

European Energy er godt trætte af den behandling, som havvindmølleparken Omø Syd har fået på sin vej gennem det danske myndighedsapparat. 

Så trætte, at virksomheden nu er gået uden om den danske stat og af egen drift har skaffet sig et møde med EU-kommissæren for miljø, hav og fiskeri. På mødet lagde projektudvikleren blandt andet sine nye fugletællinger fra Smålandsfarvandet på bordet, der understøtter, at havvindmøller og edderfugl faktisk kommer meget godt overens.

I øjeblikket er spørgsmålet om sameksistens mellem havvindmøller og havfugle nemlig helt centralt for Omø Syds skæbne, da Smålandsfarvandet – som møllerne skal stå i – er ét af seks udvalgte havområder, den danske stat er i færd med at udpege til naturbeskyttet område. 

Sker det, må den op mod 320 MW store park – som har været under planlægning via åben-dør-ordningen siden 2012 og har kostet European Energy over 20 millioner kroner at udvikle – med al sandsynlighed droppes.

Mødet i Bruxelles er ekstra opsigtsvækkende, fordi det sker samtidig med, at miljøminister Lea Wermelin (S) og klimaminister Dan Jørgensen (S) er i gang med en fortrolig dialog med netop EU-Kommissionen om selvsamme spørgsmål.

Men på møderne mellem regeringen og Kommissionen drøftes Omø Syd-parken ikke, har miljøministeriet tidligere slået fast over for Politiken.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.