EU vil gøre naturgas grøn: Eksperter kalder det både »absurd« og »en god ide«

Atomkraft, naturgas
Illustration: Tim Reckmann / Wikimedia Commons. Se større version
Giver det klimamæssigt mening at give naturgas EU's grønne stempel og dermed investeringer i det fossile brændsel?
10. januar kl. 20:44

»Det er helt absurd«, mener en af Danmarks fremmeste energiprofessorer, Brian Vad Mathiesen om EU-Kommissionens forslag om at inkludere naturgas i EU’s såkaldte grønne taksonomi. Ham vender vi tilbage til, for over for ham står Torben Chrintz, der er videnskabelig rådgiver på klima- og energiområdet i den grønne tænketank Concito.

Han mener modsat, at det set fra et klimamæssigt perspektiv giver mening at inkludere det fossile brændstof i taksonomien og dermed mærke investeringer i nye naturgaskraftværker som grønne. På den måde kan det nemlig lade sig gøre at opnå hurtige reduktioner i udledningen af drivshusgasser.

»Hvis du skal erstatte kulkraftværkerne i Europa med nogle af de radikalt anderledes teknologier som vindmøller og solceller, så tager det ret lang tid og kræver, at hele infrastrukturen ændres. Det er derimod ikke særlig svært eller dyrt at erstatte kul med gas, fordi du kan bevare nogle af bygningerne og dele af infrastrukturen på samme tid med, at gaskraft er en billig hyldevare,« siger han.

Taksonomien kaldes også EU's ordbog for grønne investeringer, fordi den giver EU-landene et fællessprog, når det kommer til bæredygtige aktiviteter. Målet er at kanalisere både offentlige og private midler over i grønne teknologier inkluderet i taksonomien med henblik på at opnå klimaneutralitet for EU i 2050. Det kan således have stor betydning for investeringer i en energiteknologi såsom naturgaskraftværker, hvis denne inkluderes.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.