EU siger ok til brint baseret på atomkraft og naturgas

power-to-x
Illustration: Lasse Gorm Jensen. Se større version
Parlamentet vedtager i dag forslag om, at brint fremstillet af atomkraft eller naturgas med lagring af Co2, kan bidrage til CO2-neutralitet. Danske EU-politikere siger ok til forslaget, mens brancheorganisationen Dansk Energi er stærkt kritisk.
20. maj 2021 kl. 04:00
errorÆldre end 30 dage

Energiforsyningen i Europa skal lægges om i en bæredygtig retning, og derfor vedtog Ministerrådet i sommeren 2020 en strategi for brugen af brint som en del af planen om at nå CO2-neutralitet i 2050.

Nu er det Parlamentets tur til at tage stilling til, hvordan man ser på udrulningen af bæredygtig brint i medlemslandene.

Læs også: Branchen om lækkede krav til grøn brint: »Det er hul i hovedet«

I det forslag, der skal stemmes om i dag, indgår et ønske om at definere to forskellige former for brint. For det første grøn brint, som er baseret 100 procent på VE-kilder som sol, vind og vandkraft. For det andet blå brint, som er fremstillet ud fra naturgas, hvor CO2-emissionen er opfanget og lagret, eller via elektrolyse med el fra a-kraft.

Anders Stouge, der er viceadministrerende direktør i Dansk Energi, er langt fra tilfreds med det forslag, som Parlamentet nu stemmer om:

»Vi mener ikke, at det er det rigtige spor, hvis EU skal fortsætte i en grøn retning og nå et mål om en reduktion på 55 procent i 2030 og CO2-neutralitet i 2050,« siger han.

Men, understreger Anders Stouge, hvis Parlamentet vælger at godkende forslaget, så håber han, at der bliver sat en klar slutdato for, hvornår blå brint ikke længere indgår i en grøn EU-strategi.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.