»Et langt og lykkelig liv for den, der arbejder med gaskraft i Europa i fremtiden virker meget urealistisk«

Bloomberg om gas
Illustration: Bloomberg. Se større version
Bloomberg NEO’s chefanalytiker, Seb Henbest, tror, at vind og sol vil dominere, mens gas bliver et nicheprodukt som backup.
27. juni 2019 kl. 06:13
errorÆldre end 30 dage

I sidste uge blev Bloomberg New Energy Outlook (NEO) offentliggjort i Oslo. 65 analytikere, ledet af Seb Henbest, har regnet sig frem til, at 71 procent af verdens elektricitet kan komme fra vedvarende energikilder i 2050. For Europa er tallet 92 procent.

Men hvor skal resten af energien komme fra?

Til en vis grad er svaret gaskraft, men det er ikke nødvendigvis godt nyt for Norge og Equinor.

»Gas vil få en niche som backup-energi: Det skal være tilgængeligt i nogle få, men værdifulde timer for at balancere systemet. Det er godt nyt, hvis du ejer et gaskraftværk, men ikke så godt nyt, hvis du lever af at sælge gasmolekyler,« siger Seb Henbest til Teknisk Ukeblad.

Gas bliver back-up

Seb Henbest
Illustration: Jason Alden. Se større version

Bloomberg NEO spår, at backup-kraftværker på gas vil øge kapaciteten med 350 procent. Alligevel vil salget af gas kun øges med 0,6 procent om året.

»Det er en risiko for gasproducenter. Der er vækst, men ikke en enorm vækst. I hvert fald ikke i forhold til, hvad der blev lagt op til: at man ville slukke for kulkraftværkerne og erstatte dem med gas. Vi har ikke gjort det førstnævnte, og så løb tiden ud for det sidstnævnte. I mellemtiden blev nye energiteknologier så billige, at dette billede blev meget usandsynligt,« siger Seb Henbest.

Han mener nemlig, at det mest opsigtsvækkende fund er, at sol- og vindenergi allerede er det billigste alternativ i to tredjedele af verden.

»Det er et overraskende stort tal. Sådan var det ikke for fem år siden,« siger Seb Henbest.

Risiko for gas

I maj advarede ingeniør og professor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet om, at gas er den næste på listen, når Europa har fjernet kullet.

»Man må forstå, at naturgas er et fossilt brændsel. Ordet ‘natur’ ændrer ikke på det,« sagde Mathiesen.

Bloomberg-analytiker Seb Henbest peger på det samme.

»Europa er ivrig efter at få en ren energisektor. Det skaber en stor risiko for gas. Gas konkurrerer med teknologier, som var kostbare for fem år siden, men verden har ændret sig hurtigt. Store selskaber må også ændre sig. Man kan ikke bruge gas og nå klimamålene samtidig. Til slut må man gøre noget andet,« siger Seb Henbest.

Polarled 482 km rørledning - illustration
Illustration: Equinor. Se større version

»Chancen for et langt og lykkeligt liv for den, som arbejder med gaskraft i Europa i fremtiden, virker meget urealistisk.«

Han påpeger, at situationen er en anden i USA og Mellemøsten, hvor der er meget billig gas.

»Men det hjælper ikke Norge.«

Equinor: Vi er fleksible

Bloomberg NEO er ikke de eneste, som analyserer fremtidens energimarkeder. For nylig fremlagde Equinor sine fremtidsscenarier. De viser også, at gasforbruget i verden vil holde sig rimeligt jævnt, og at brugen vil skifte fra energiproduktion til andre brancher såsom petrokemi.

Alligevel er Equinors cheføkonom, Eirik Wærness, ikke bekymret for selskabets fremtid:

»Det er ingen grund til at være bekymret for Equinor, tror jeg. Vi har en enorm fleksibilitet i porteføljen og kan ændre kurs ganske hurtigt, hvis det bliver nødvendigt. Vores olie- og gas-projekter er meget robuste over for prisvariation, og vi tjener hurtigt investeringerne ind,« siger Eirik  Wærness.

Han siger, at udfordringen er at finde nye projekter, som både har tilpas stort omfang og den rigtige kvalitet.

Negative elpriser skaber problemer

Både i Equinors og Bloombergs scenarie kommer halvdelen af elektriciteten i 2050 fra vind og sol alene. Det vil ændre elmarkedet dramatisk.

»Problemstillingen med negative priser bliver mere akut. Vi ser det allerede i Tyskland. Det skal løses, ellers vil ingen investere nok i vedvarende elektricitet,« siger Eirik Wærness.

Han frygter, at der vil være for få timer, hvor andre kilder end vind og sol sætter prisen.

»Et gaskraftværk, som skal producere strøm blot nogle få timer i døgnet og med en meget høj CO2-pris ... ja, det skal reguleres kraftigt, hvis nogen skal drive et sådant kraftværk. Vi kan få et reguleret marked for dette op at stå, men det er krævende,« siger Eirik Wærness.

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos tu.no.

Naturgas og gaskraft
  • Gas (methan) bruges direkte til opvarmning og madlavning, i industrien, som brændstof og til at producere el i gaskraftværker.

  • Moderne gaskraftværker har fleksibel produktion, som kan justeres alt efter efterspørgsel.

  • Rusland er verdens største producent af naturgas. Norge er nummer syv.

  • Norge har to gaskraftværker: Melkøya, som forsyner Equinors LNG-fabrik, der tilhører Snøhvit-feltet, og Mongstad, som skal nedlægges i foråret 2020. Gaskraftværket på Kårstø blev revet ned i 2017. Der er også snak om at elektrificere Melkøya, efter at Statnett har fremlagt planer om at bygge en ny højspændingslinje fra Skaidi til Hammerfest.

  • Statkraft ejer to gaskraftværker i Tyskland og har ejerandele i et tredje tysk gaskraftværk.

Kilde: TU, Statkraft, E24, Montel

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.