Erhvervslivet vil hamre pedalen i bund på PtX-udbygningen frem mod 2030

Power-to-X, PtX, brint
Illustration: Lasse Gorm Jensen. Se større version
40 af landets største virksomheder opfordrer politikerne til at facilitere en meget ambitiøs PtX-udbygning på 6 GW frem mod 2030. Bare sidste år var erhvervslivets ambitioner kun halvt så store.
28. oktober 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

For Danmarks tungeste transport- og energivirksomheder er udbygning af en dansk Power-to-X kapacitet (PtX), som blot rækker til at indfri 70 procentsmålet i 2030, ikke længere ambitiøs nok.

Allerede nu – flere år inden de første storskala anlæg ventes i drift – ser erhvervslivet nemlig så god en forretning i at storproducere grønne brændsler i Danmark, at PtX-kapaciteten frem mod 2030 bør udbygges til både at kunne indfri klimamålene; forsyne den danske del af den internationale skibs- og luftfart fuldt ud med brændstof; samt kunne eksportere så meget som en kvart million ton grøn brint årligt til udlandet.

Onsdag sendte både Dansk Industris og Dansk Energis respektive PtX-klynger, som tilsammen repræsenterer 40 af landets største og mest energitunge virksomheder, en stribe anbefalinger afsted mod regeringen i håb om at præge indholdet af den forestående nationale PtX-strategi. 

Anbefalingerne beror på to nye analyser, som de to brancheorganisationer hver især har fået foretaget af erhvervspotentialet i at udvikle en ny kemisk industri, der producerer såkaldte e-fuels, altså brændsler, der er fremstillet syntetisk ved hjælp af grøn brint fra elektrolyse.

I begge sæt anbefalinger lægges der op til at facilitere en elektrolyse-udbygning på mindst 6 GW frem mod 2030, hvilket også svarer til det omfang, kommercielle PtX-aktører hidtil har tilkendegivet planer om at opføre på dansk grund. 

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.