Er Danmark klar til en fremtid uden affaldsforbrænding?

Amager Bakke
Amager Bakke skal efter planen forsynes med et fuldskala anlæg til CO2-fangst i 2025. Illustration: ARC. Se større version
Affaldsforbrænding har i generationer været en dansk succeshistorie, der både løste et miljø- og energiproblem, men nu kræver flere parter, at der skal diskuteres en udfasning af teknologien. Spørgsmålet er hvilke konsekvenser det vil have.
Tendens14. maj 2020 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

På Refshaleøen ved København knejser den arkitekttegnede Amager Bakke som den foreløbige kulmination på næsten 120 års dansk historie med affaldsforbrænding.

Med en regning på mere end fire milliarder er anlægget det dyreste, største og mest teknologisk avancerede affaldsforbrænding i Danmark – men allerede før det massive anlæg stod klar, var der massiv debat om, hvorvidt der også i fremtiden ville være de nødvendige affaldsmængder til at retfærdiggøre et så enormt forbrændingsanlæg.

Undervejs blev forbrændingskapaciteten nedjusteret fra 480.000 tons årligt til 350.000 tons, men nu – blot tre år efter færdiggørelsen af arbejdet – diskuterer politikere, interesseorganisationer og fagfolk allerede en national udfasning af affaldsforbrænding.

Dansk Industri og regeringens klimapartnerskab for affald advokerer for en hurtig udfasning af affaldsforbrænding til fordel for en øget genanvendelse opnået gennem privatisering af sektoren, mens affaldsselskaberne – måske ikke så overraskende – ønsker at klimasikre anlæggene gennem CO2-fangst, da der stadig er store mængder affald, som ikke reelt kan genanvendes endnu.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.