Energistyrelsen undervurderede omfang af metan-læk og cementproduktion

Bånlev Biogas
Bånlev Biogas i Trige vest for Aarhus producerer otte millioner kubikmeter biogas hvert år på basis af omkring 150.000 ton husdyrgødning og restprodukter. I efteråret 2020 fik anlægget målt et metan-læk på 9,8 procent. Illustration: Skråfoto.
Sidste års klimafremskrivning satte for små tal på metanudslip fra landets biogasanlæg og cementproduktion og deraf følgende CO2-emissioner. Det førte til, at Energistyrelsen nåede frem til en reduktionsmanko, der så betydeligt mindre ud, end den faktisk var. 
10. maj kl. 05:15

Danskerne kommer til at anstrenge sig noget mere for at nå i mål med at reducere landets samlede CO2-udledning i 2030 end hidtil ventet. For den fremskrivning, som Energistyrelsen udgav sidste år med henblik på at vurdere, hvor godt Danmark er med i forhold til at indfri sin egen målsætning om til den tid at have nedbragt udledningen med 70 procent, har lavet nogle antagelser, som nu viser sig ikke at holde vand.  

Ifølge den nye fremskrivning udgivet i sidste uge har de tidligere fremskrivninger undervurderet, hvor meget cement landets eneste cementproducent Aalborg Portland vil komme til at producere de kommende år - derudover har de skudt for lavt i forhold til hvor meget metan, der siver ud af danske biogasanlæg - læk, der altså bidrager endnu mere til drivhusgaseffekten, siger Seniorøkonom i CONCITO Torsten Hasforth.

Læs mere: Ny klimafremskrivning afslører reduktionsmanko

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.