Energistyrelsen fastholder lave forventninger til dansk elektrolysekapacitet

power-to-x
Illustration: Lasse Gorm Jensen. Se større version
På grund af manglende afklaring fra den kommende PtX-strategi, antager styrelsen fortsat kun 1 GW elektrolysekapacitet i 2030. Det er en femtedel af den kapacitet, de kommercielle aktører har planer om at stille op.
24. august 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

1 GW elektrolysekapacitet er alt, hvad Energistyrelsen regner med, at den danske Power-to-X-industri (PtX) får rejst frem mod 2030. Det fremgår af et høringsudkast til Energinets nye Analyseforudsætninger for 2021 (AF21), som dermed fastholder antagelsen fra sidste års fremskrivning.

Det tal er dog kun omkring en femtedel af, hvad private PtX-aktører har bebudet, at de vil installere frem mod 2030. I skrivende stund kan aktørernes samlede projekt-planer summeres op til godt og vel 5 GW i 2030.

Det kan føre til usikkerhed blandt aktørerne og ultimativt en forsinkelse af den grønne omstilling, lyder det blandt andet fra vindbranchens interesseorganisation, Wind Denmark.

»Med de meget lave PtX-forventninger i AF21, risikeres det, at Energinet undervurderer behovet for netudbygning, og at myndighederne undervurderer behovet for udbygningen med tilstrækkelig VE-kapacitet. Det vil skabe usikkerhed for PtX-aktørerne i forhold til om den fornødne grønne strøm og infrastruktur vil kunne tilvejebringes rettidigt, og vil i sidste ende kunne forsinke den grønne omstilling unødigt,« siger chefkonsulent hos Wind Denmark Michael Madsen.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Jens-Otto Andersen
24. august 2021 kl. 12:13

Forudsætningerne om PtX i AF21 følger forudsætningerne i AF20, idet der afventes afklaringer fra strategiarbejdet før større ændringer implementeres.

Så kan man jo lige så godt skrive lige ud at fremskrivningen er værdiløs! Selve forestillingen om brintproduktion på/ved Nordsøen uden eksport til de meget store nærmarkeder i Tyskland og Holand er blottet for mening.